Shirley Gast


Shirley Gast (18-06-’78) is scenarist, copywriter en docent. Ze voltooide haar opleiding aan de HKU in de richting Dramaschrijven (Writing For Performance) in 2001.

Ze was ook in samenwerking met het TIN (Theater Instituut Nederland) als “playwright in residence” verbonden aan The Lark Play Development Center in New York. Ze heeft meerdere avondvullende toneelstukken geschreven voor onder andere Het Zuidelijk Toneel en Theater Cosmic, geregisseerd door onder andere Matthijs Rümke, Bart Kiene en Antoine Uitdehaag. Ze heeft meerdere stukken geschreven voor het Rotterdams Centrum voor Theater in samenwerking met Paul Röttger in het kader van “inclusief theater”, waarbij acteurs/makers met een fysieke of verstandelijke beperking samenwerken met (semi)professionele acteurs/makers. In 2003 won ze de Juryprijs en de Publieksprijs voor haar stuk Beest, tijdens het Hollandse Nieuwe Theaterfestival.

Ze schrijft sinds haar studie scripts voor televisie en radio en was ook copywriter voor een internationale interactieve game (Nokia Game 20Lives), en voor de game Hackshield van Flavour B.V. In december 2015 werd haar tiendelige jeugdserie Sams Kerst uitgezonden (Endemol), geregisseerd door Michiel van Jaarsveld. Haar werk voor tv begon als negentienjarige voor de serie Doei van de EO en later schreef ze voor onder andere Verhalen uit de Schatkist, #Kelsyislelijk, Sesamstraat, Verborgen Verhalen en Klokhuis (te zien op uitzendinggemist.nl).

In 2018 kwam haar eerste prentenboek Trollen Dansen Niet uit bij Uitgeverij Eigenzinnig.

Tegenwoordig geeft ze ook les in scenarioschrijven aan de Schrijversvakschool in Groningen en werkt ze aan een nieuwe animatieserie voor Zapp, Ok&Knul.

In 2019 won ze “Beste Speech” tijdens het Prinsjesfestival, “het feest van de democratie”, in Den Haag.