Linde de Jong


Wie is Linde de Jong?

Graag stel ik mijzelf even aan jullie voor op deze speciale auteurspagina van uitgeverij Eigenzinnig. Mijn naam is Linde de Jong – ik ben van nature zeer positief ingesteld -  en ik ben in het normale leven een echte bezige bij: mijn kerntaak is lesgeven op een VMBO school in Krommenie – Assendelft en daar verzorg ik al vele jaren de vakken Beeldende Vorming en Burgerschap. Daarnaast ben ik docentenbegeleider en coach. Ik begeleid nieuwe docenten bij werk gerelateerde taken en ondersteun ze op diverse gebieden. Dit alles met als hoofddoel om hen op weg te helpen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling als lerende professional; een dankbare, maar intensieve taak. De veelzijdigheid van mijn baan spreekt mij aan. Het onderwijs levert mij elke dag nog nieuwe inzichten op en houdt mij scherp en alert met het oog op modernisaties en innovaties binnen de school.

 

Met meer dan 21 jaar ervaring in onderwijsland, kan ik mijzelf toch redelijk door de wol geverfd noemen. In dit stadium ga je, naast je lesgeefaspiraties, bijna automatisch verder kijken naar waar je ambitie of interesse nog ligt. Het laat zich raden: ik ben dol op taal en alles wat daar mee te maken heeft. Dat ontdekte ik al in mijn prille jeugd en mijn moeder heeft zich meerdere malen glimlachend over mijn zelf verzonnen verhaaltjes gebogen, die ik enthousiast voorzag van eigen illustraties. Het schrijven en tekenen was in mijn vroege jeugdjaren al een passie. De droom om eens een echt kinderboek met eigen illustraties te maken, heb ik in 2013 voor het eerst waargemaakt. Het uitzetten van een verhaallijn, het bedenken van een mooi plot en de plaatjes eerst schetsen in een storyboard – ik genoot van dat proces. Ik ging op zoek naar een uitgeverij en belandde bij uitgeverij Eigenzinnig, met als resultaat dat er in de periode van mei 2013 tot november 2016 drie boekjes van mijn hand zijn uitgegeven. Het zijn verhaaltjes geworden voor de jongste lezers en de felgekleurde illustraties in de boeken spreken voor zich. Bijzonder verguld was ik, dat er drie verhaaltjes van mij gepubliceerd werden en dat anderen daarvan konden genieten.

 

 

Inhoud en boodschap van de drie kinderboekjes

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat mijn persoonlijke voorkeur altijd uitgaat naar een verhaaltje met een bepaalde boodschap of betekenis. Daar blijf je als kind – maar ook als volwassene als je het voorleest – langer over nadenken. Alle drie de verhaaltjes hebben dan ook een licht moralistische insteek en behandelen actuele thema’s die voor ons allemaal herkenbaar zijn. In het eerste boekje gaat het over je angsten overwinnen. Het tweede boekje laat zien dat het mooi is, om niet alleen aan jezelf te denken, maar ook aan de ander: wees altruïstisch. In boekje drie staat het thema pesten centraal en hoe je daar mee om kunt gaan. Met een lichte knipoog zijn deze doorgaans stevige onderwerpen in verhaalvorm gegoten en vertellen de kleurrijke illustraties de rest. De verhaaltjes lenen zich uitstekend om voorgelezen te worden, maar jeugdige lezertjes kunnen ook zelf in het boekje wegkruipen en meegaan in het verhaal.  De enigszins serieuze inhoud van de verhaaltjes stemt tot nadenken, maar de woorden en beelden behouden hun lichtvoetigheid en zijn zeker niet te zwaar voor jonge lezers. Het nodigt uit tot een gesprek tussen ouder en kind, over onderwerpen waar we allemaal mee te maken hebben in deze maatschappij.

 

 

Welke boekjes liggen er?

Onderstaande kinderboekjes zijn verkrijgbaar bij uitgeverij Eigenzinnig en ik zal ze kort toelichten.

 

Pim gaat logeren bij oma Jans. Omdat hij bang is in het donker, wil hij zijn angst hiervoor overwinnen. Bij oma in de kelder woont Fien. Zij kan helpen bij het overwinnen van allerlei angsten. Die uitdaging wil Pim natuurlijk graag aangaan samen met zijn dappere oma. Lees dit verhaal en overwin je eigen angsten!

 

Willem Wens woont hoog in de wolken in een luchtkasteel. Eenmaal per jaar mag hij wensen laten uitkomen van kinderen. Dan reist hij naar de aarde en gaat op zoek naar echte kleine sterren, met bijzondere wensen. Al lezende ga je mee op reis en ontdek je welke sterren Willem Wens tegenkomt en welke wensen er allemaal uitkomen!

 

Pek en Veertje zijn twee ondeugende eenden die opgroeien zonder moeder. Ze halen allerlei kattenkwaad uit en plagen regelmatig hun vriend Wommel.  Maar op een dag heeft Wommel daar genoeg van en gaat zelf een grap uithalen met Pek en Veertje, waar ze heel erg van schrikken…. Lees zelf hoe Wommel duidelijk maakt dat plagen niet altijd leuk is!

 

 

Een nieuwe uitdaging

Als je één keer begonnen bent met schrijven, wil je jezelf voortdurend blijven uitdagen. Dat herken ik zeker bij mijzelf en heeft ertoe geleid dat ik mij gewaagd heb aan een spannende nieuwe schrijversklus. Ik heb mij gestort op het schrijven van een bizarre roman voor het volwassen publiek.

Een zwartgallig verhaal, dat lijkt te gaan over de dagelijkse beslommeringen van een jong gezin, maar dat zich gaat ontaarden in een haast surrealistisch drama met duistere ondertoon en zwarte rafelrandjes. Een verhaal met herkenbare personages, die absurde dingen doen met alle gevolgen van dien. Kortom….. een morbide verhaal dat wacht op nieuwsgierige lezers!